Aktuelt call: Learning Tech 16

Call for papers: Learning Tech 16 – Didaktisk kvalitet og kvalificering af læremidler og teknologi

Hvad der udgør kvalitet i undervisningen, er der flere bud på og det diskuteres vidt og bredt. Når man undersøger undervisningskvalitet, kan man anlægge forskellige perspektiver. Man kan eksempelvis være optaget af, hvordan deltagere i en undervisning oplever og erfarer dens umiddelbare kvalitet. Det kan også dreje sig om at undersøge de kvaliteter, som var hensigten med undervisningen og ligger forud for undervisningen i undervisningsplanlægningen. En tredje mulighed er at være optaget af vurderingen og evalueringen af undervisningskvalitet med udgangspunkt i særligt definerede kvalitetskriterier eller kvalitetsstandarder. Dette er blot tre måder at undersøge undervisningskvalitet på.  

Læremidler og teknologier er del af enhver undervisning. De vil være med til at kvalificere undervisningen, men for at de kan være kvalificerende for undervisningen, må de selv være kvalificerede. Læremidler og teknologier kan have forskellig didaktisk kvalitet. En kvalitet som ligger i selve designet, og som man forventer har en virkning i undervisningen. En kvalitet der ligger i selve brugen af dem i undervisningen, og som måske ikke er, som man forventede. Det kan give grund til at kvalificere læremidlerne og teknologierne ud fra den nye viden og erfaring man har fået. Måske bliver man positivt overrasket, når kvaliteten viser sig at være bedre end forventet. Kvalificeringen er processen mod at opnå en bestemt kvalitet. Med dette call inviterer vi alle, der ønsker at bidrage med viden, der giver indsigt i forskellige aspekter af temaet didaktisk kvalitet og kvalificering af læremidler og teknologi. Eksempler på spørgsmål, som kan være omdrejningspunkt for artikler til dette temanummer, er:

  • Hvordan kan undervisning og læring kvalificeres gennem bestemte læremidler? 
  • Hvordan kan lærervejledningen fungere som redskab til (fag)didaktisk kvalitet og opkvalificering af læreren? 
  • Hvad siger nyere forskning om vurdering af læremidlers kvalitet? 
  • Hvordan er bestemte (digitale) teknologier med til at styrke eller forringe undervisningskvalitet?
  • Hvordan kan man kvalificere den didaktiske anvendelse af teknologi?
  • Hvordan kan brug af videografiske metoder være med til at kvalificere (fag)undervisningen?
  • Hvilken betydning har spil og legende teknologier for undervisningens kvalitet?
  • Hvordan kan vi teoretisk forstå begreberne om kvalitet og kvalificering inden for didaktisk forskning i læremidler og læringsteknologier? 
  • Hvordan kan samspillet mellem teori og praksis bidrage til at kvalificere brugen af læremidler og læringsteknologier i undervisningen?

Artikler som tager udgangspunkt i andre spørgsmål, som falder ind under temaet, er også meget velkomne.

Deadlines og praktisk information:

Bidrag på både dansk, norsk, svensk og engelsk er velkomne. Vi modtager forskningsartikler, der præsenterer ny national eller international forskning baseret på empiriske studier eller teoretiske analyser.

Abstract indsendes senest d. 21. oktober 2024 til temaredaktionen:
Hildegunn Juulsgaard Johannesen, hjoh@ucsyd.dk
Thomas R.S. Albrechtsen, trsa@ucsyd.dk  
Anne Mette Hald, amh@pha.dk  

Artikel uploades senest d. 1. marts 2025 i OJS på tidsskrift.dkHer skal du registrere dig (hvis du ikke er det i forvejen) og derefter uploade artiklen.

Dobbeltblind peer review udføres i marts/april 2025. Rettelser kan laves med deadline for færdigt manuskript frem til d. 1. juni 2025.

Det forventes, at forfatter/forfattere selv sørger for grundig korrekturlæsning af manuskript samt at referencer overholder APA-style, 7th edition, og er opstillet korrekt.

Learning Tech 16 er planlagt til udgivelse d. 1. juli, 2025

Temaredaktion:

  • Hildegunn Juulsgaard Johannesen, lektor, ph.d., UC Syd
  • Thomas R.S. Albrechtsen, docent, ph.d., UC Syd
  • Anne Mette Hald, lektor, ph.d., Professionshøjskolen Absalon 

Her finder du tidsskriftets guidelines og skabeloner.